Pokarm jajeczny, oprócz ziarna, jest jednym z najczęściej podawanych pokarmów. Każdy z hodowców ma swoją, „ściśle tajną” recepturę i – jak to hodowcy – każdy ma najlepszą :).
Pokarm jajeczny (mieszanka) – czyli podstawa pokarmu, kupowana w sklepach zoologicznych lub hodowlanych. Zazwyczaj w opakowaniu 1 kg (dla jednego kanarka wystarczy na dwa życia) lub na wagę. Polecam firmy CeDe, Orlux, Quiko, Deli Nature.
Można zrobić pokarm jajeczny bez tego (żółtko jajka + sucharek/biszkopt + rusk), ale tak jest zdecydowanie łatwiej.
Przykładowe pokarmy jajeczne
Podstawowa wersja pokarmu jajecznego składa się z mieszanki i wody. Wody należy dodawać na wyczucie – pokarm trzymany w palcach powinien być lekko wilgotny, sypki, nie może się kleić.
Do pokarmu jajecznego możemy dodawać różne składniki. Dbamy o to, żeby całość była lekko wilgotna, tzn. dodając składniki mokre, takie jak rusk czy marchewka nie dodajemy wody przed ich wymieszaniem.
Dodatki:
- zarodki pszenne,
- potarta marchewka (tuż przed podaniem),
- mak niebieski,
- biszkopt ptasi,
- potarte sucharki (polecam firmy Mamut bez cukru),
- tarta bułka (wielu hodowców podaje – nie polecam, bo zazwyczaj mielone jest pieczywo nieodpowiednie dla kanarków, a i bakterie też się zdarzają),
- rusk (rodzaj kaszy z pszenicy dla ptaków – źródło białka),
- żółtko jajka,
- białko jajka (nie za dużo, na 3-4 żółtka jedno białko),
- drobno utarte skorupki jajka, bez błonek – źródło wapnia,
- preparaty witaminowe (np. witamina D, którą trudno jest podać w inny sposób) i mineralne, jeśli trzeba,
- twaróg – biały ser (półtłusty) – tuż przed podaniem,
- odrobina oleju lnianego lub innego.
Nie ukrywam, że do rozgniatania sucharków lub skorupek jajka nieocenioną pomocą jest moździerz.
Rusk – (skład: pszenica, mąka, woda, drożdże) jest to „pieczona, wysokiej jakości pszenica, która utrzymuje wilgotność pokarmów, szczególnie przydatna podczas odchowu młodych”. Przed użyciem rusk należy zalać zimną lub gorącą wodą tak, aby był miękki (rusk nie może być suchy). Można bez problemów skosztować 🙂
Biszkopt ptasi – ciasto wypiekane przez hodowców, dodawane zamiast tartej bułki lub sucharów.
Poniżej podaję przykładowe przepisy na ptasi biszkopt (przepisów nie sprawdzałem osobiście):
- Na 20 jaj kurzych bierzemy 0,5 kg maki pszennej, 20 dkg cukru i połowę torebki proszku do pieczenia. Ucieramy 20 żółtek do białości, a następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i znów wszystko ucieramy. Do dobrze utartej masy dodajemy ubitą pianę z białek i lekko mieszamy. Tak przygotowane ciasto wlewamy na blachę wysmarowaną masłem, następnie wstawiamy do gorącego piekarnika – temp. 160-180 °C, i wypiekamy na rumiany kolor. Wypieczony biszkopt kroimy na małe kawałki i suszymy w piekarniku. Biszkopt w kawałkach lub zmielony można przechowywać w suchym, przewiewnym miejscu przez dłuższy czas. (kanarki.eu)
- Na 10 jaj kurzych bierzemy 0,5 kg cukru i 0,5 kg mąki pszennej. Całe jaja (bez skorupek), a więc białko i żółtko ubijamy z 0,5 kg cukru tak długo, aż cukier zupełnie się rozpuści. Do otrzymanej piany wsypujemy 0,5 kg mąki, lekko mieszając. Otrzymaną masę ostrożnie wlewamy do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia i od razu całość wstawiamy do gorącego piekarnika, wypiekając na rumiany kolor. Przy tym sposobie sporządzania biszkoptu nie używamy ani drożdży, ani tez proszku do pieczenia. Ciasto po wypieczeniu studzimy, kroimy na mniejsze kawałki, suszymy w piekarniku, a następnie przechowujemy w suchym miejscu. Przygotowany w ten sposób biszkopt można podawać ptakom w stanie suchym lub wilgotnym (po zanurzeniu na ułamek sekundy w wodzie). (kanarek.net.pl)
Gotowy pokarm jajeczny szybko się psuje – w upalne dni nie powinien być w klatce dłużej niż 2 godziny. Można go przechowywać 2-3 dni w lodówce, można zamrażać (najlepiej bez marchewki).
Zarodki pszenne:
Mieszanka sucha:
Rusk suchy:
A oto przygotowanie pokarmu jajecznego:
Rozdrabniamy żółtka i trochę białek:
Zalewamy wodą (tutaj – prawie wrzątek):
Czekamy (2-4 minuty) aż napęcznieje:
Do jajek dodajemy sucharki, zarodki, gotowy pokarm jajeczny (kupiony):
Dodajemy rusk – sprawdzając wilgotność (w miseczce zostało trochę rusku) i dokładnie mieszamy:
W dotyku wilgotny, ale nie klejący:
Na spodeczku solidna porcja dla dwóch kanarków:
Przepraszamy, zamieszczanie komentarzy jest chwilowo niemożliwe.